Φανάρι Πρέβεζας

Το Φανάρι κατέχει ιδιαίτερη θέση στα βόρεια σύνορα του νομού Πρέβεζας. Περικλείεται από βουνά και θάλασσα αποτελώντας έτσι μια αυτόνομη εδαφική ενότητα με ιδιαιτερότητες στο φυσικό περιβάλλον αφού συνδυάζει θάλασσα, βουνό και μια εύφορη πεδιάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Αχέροντας. Η έδρα του Δήμου είναι η κωμόπολη Καναλάκι. Στην παραθαλάσσια ζώνη του Ιονίου υπάρχουν πευκόφυτα δάση τα οποία καταλήγουν στις πανέμορφες παραλίες του δήμου (Λούτσα, Αλωνάκι, Αμώνι, Κερέντζα, Αμμουδιά κ.α.)

Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελεί 0το Δέλτα του Αχερόντα το οποίο αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών και ζώων. Πάνω στις εκβολές του Αχέροντα είναι χτισμένο το χωριό Αμμουδιά, οι κάτοικοι του οπίου ασχολούνται παραδοσιακά με την αλιεία. Ευχάριστη δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν ου φυσιολατρικές διαδρομές στο πευκοδάσος κοντά στην ακτή ή κατά μήκος του ποταμού μέχρι τις πηγές και μέσα στα στενά του Αχέροντα, όπου μπορεί κανείς να κάνει και μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους αξίζει να περιηγηθεί οπωσδήποτε ο επισκέπτης τόσο για την ιστορική και θρησκευτική τους αξία, όσο και για την ομορφιά τους είναι:
Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στις πλαγιές του οποίου είναι σήμερα χτισμένο το χωρίο Μεσοπόταμος. Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου χτισμένο από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Άγγελο όπως προκύπτει από τα αρχικά που είναι χαραγμένα σε εξωτερικό τοίχο. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κυψέλη. Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μπούντα (περιοχή κοντά στο Καναλάκι, στο δρόμο προς το χωριό Χόχλα). Στο εσωτερικό του υπάρχει ο τάφος της Αγίας και δίπλα του η πέτρα πάνω στην οποία μαρτύρησε, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και δύο μικρές σχισμές από τα ίχνη που άφησαν τα χέρια της. Τα τείχη της Πανδοσίας, πρωτεύουσας του κράτους των Ηλείων, πάνω στο λόφο που είναι χτισμένο το σημερινό χωριό Καστρί. Στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αη-Γιάννη.

Στους περισσότερους οικισμούς θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώρο για κάμπινγκ και ψαροταβέρνες για όλα τα γούστα.

Το Φανάρι πρίν κάποια χρόνια μέσα από φωτογραφίες: